In Excel security part 1 heb ik de brede waaier besproken aan beveiligingsmogelijkheden in excel. Niettemin sterke wachtwoorden maken de beveiliging compleet!

INHOUD

  • Waarom kiezen voor sterke wachtwoorden
  • Tips om een sterk wachtwoord te kiezen
    1. Combineer hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen
    2. Gebruik een lang wachtwoord
  • Tips voor efficiënt wachtwoordbeheer
    1. Gebruik geen voorspelbaar wachtwoord
    2. Gebruik niet voor elk account hetzelfde wachtwoord
    3. Deel geen wachtwoorden
    4. Bewaar wachtwoorden niet zichtbaar
    5. Gebruik hetzelfde wachtwoord geen jaren na elkaar

WAAROM KIEZEN VOOR STERKE WACHTWOORDEN

Een wachtwoord mag niet gemakkelijk te raden zijn door persoonlijke informatie (bv. naam, achternaam, firmanaam, geboortedatum, naam partner, naam kinderen, …) als wachtwoord te kiezen, of door een logische combinatie van karakters te kiezen (bv. aaa, abc, 1234, azerty, …). Kies ook geen woord of uit een woordenboek (bv. maandag, november, vakantie, sleutel, …) of spreuken. Er zijn ook programma’s die wachtwoorden aan een duizelingwekkende snelheid door een woordenboek halen, of die via een ‘cyberaanval’ elke mogelijke combinatie van karakters uitproberen.

Hoe veilig is jouw wachtwoord? Doe hier de wachtwoordtest.

TIPS OM EEN STERK WACHTWOORD TE KIEZEN

1.     Combineer hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen

Cijfers, hoofdletters en symbolen maken je wachtwoord moeilijker te kraken. Met cijfers, hoofdletters en symbolen zijn er veel meer combinaties mogelijk. Je kan ze overal in je wachtwoord of -zin gebruiken.

2.     Gebruik een lang wachtwoord

Gebruik een wachtwoord met minstens 13 karakters. Het is gemakkelijker om een wachtzin (Passphrase) te onthouden, maar kies dan wel een zin die alleen voor jou betekenis heeft en die niet alleen bestaande woorden bevat.  Ook deze zijn namelijk gemakkelijk te kraken.

TIPS VOOR EFFICIËNT WACHTWOORDBEHEER

1.      Gebruik geen voorspelbaar wachtwoord

Het mag niet makkelijk te raden zijn aan de hand van uw persoonlijke informatie (vb. naam, adres, geboortedatum, firmanaam, volledig woord…).

2.      Gebruik niet voor elke account hetzelfde wachtwoord

Zorg ervoor dat uw wachtwoord dat je gebruikt om toegang te verkrijgen tot interne professionele applicaties niet hetzelfde is als wachtwoorden die je gebruikt op publieke websites (vb. privé email accounts, webshops, online bankieren …)

3.      Deel geen wachtwoorden

Het wachtwoord mag nooit doorgegeven worden aan collega’s, vrienden, familie of onbekenden. Een wachtwoord is strikt persoonlijk, net zoals uw tandenborstel. Die geef je immers ook niet door aan je beste vriend of vriendin, juist?

4.      Bewaar wachtwoorden niet zichtbaar

Het wachtwoord mag nergens opgeschreven worden (behandel uw wachtwoorden zoals de PINcode van uw bankkaart). Stuur ze ook niet in een e-mail.

Ik bewaar mijn wachtwoorden via een wachtwoordkluis, nl. Lastpass (link naar https://www.lastpass.com/). Andere bekende wachtwoordkluizen zijn LogMeOnce, Myki, 1Password, Dashlane). Deze kluis houdt al je accounts en hun bijhorende wachtwoorden veilig bij.  De wachtwoordkluis zelf beveilig je met een sterk wachtwoord.  Op die manier hoef je nog maar 1 wachtwoord te onthouden. Ook dit is eenvoudig en veilig.

5.      Gebruik hetzelfde wachtwoord geen jaren na elkaar

Het is een goede gewoonte om je wachtwoorden voor alle toepassingen geregeld te wijzigen. Daarom moet je uw wachtwoord minstens één keer om de 4 maanden wijzigen.